Uneori sunt surprinzătoate, fie prin formă sau dimensiune, fie prin faptul că seamănă cu cele ale părinţilor. Unele rămân pe viaţă, altele dispar cu timpul. Dacă cea mai mare parte dintre ele sunt fără gravitate, altele trebuie examinate în mod regulat de către medic. Iată cele mai frecvente tipuri de pete.
Sub formă de căpşune. Aproximativ 10% dintre nou-născuţi dezvoltă un hemagiom capilar sau angiom tuberos în primele zi de viaţă. Cu aspect bombat, această pată roşu-violacee creşte repede în cursul primelor 6 luni, apoi mai încet, pentru ca spre 18 luni să se decoloreze. Între 5 şi 7 ani dispare în general. Dacă îşi schimbă aspectul, consultă medicul.
Aluniţe. Aluniţele din naştere sunt numite nevi pigmentari congenitali. Aceştia se prezintă sub forma unei pete din naştere de culoare brună mai mult sau mai puţin închisă. Poate măsura de la câţiva milimetri la 20 cm. E important să protejezi aluniţele de soare (ideal cu veşminte, sau măcar cu o cremă solară cu indice foarte mare). Cele care au o dimensiune mare trebuie examinate în mod regulat de către medici, fiindcă pot evolua în melanom. Un tratament chirurgical se poate efectua din timp, pentru a preveni melanomul, deşi acesta nu elimină 100% riscul. După eliminarea aluniţei se poate efectua o operaţie dacă leziunea este inestetică.
Pată cafea cu lapte. Această pată fără gravitate este legată de un exces de melanină. Maronie şi de formă ovală sau neregulată, pata este plană şi fără peri. Împotriva lor nu există un tratament eficient. Cam 20% din populaţie are 1 până la 3 pete de acest gen. Dacă sunt 5 sau mai multe, pot indica o maladie ereditară.
Pata de vin. Numită şi angiom plan, această pată este legată de o malformaţie a vaselor capilare. Acestea se dilată prea mult şi dau naştere unei pete roşii sau violacee la suprafaţa pielii. Petele de vin de culoarea purpurei au tendinţa de a se mări în timp. Suprafaţa lor creşte proporţional cu creştera copilului şi se îngroaşă la vârsta adultă. Petele de vin de pe faţă şi gât, chiar mici, pot să-l jeneze mult pe cel mic şi să aibă consecinţe psihologice negative. Vorbeşte cu el şi discută cu un specialist în sănătate. Acesta te poate ghida în conduita pe care o ai de urmat, după caz.
Anumite spitale oferă tratamente cu laser pentru a atenua aspectul acestor pete. E nevoie însă de referinţe medicale.
Pete mongoloide. Localizate pe fese sau pe spate, aceste pete care au nuanţe de albastru, verde sau gri seamănă cu o vânătaie. Sunt cele mai răspândite pete de naştere la copiii de origine africană, nord-americană, asiatică sau hispanică. Ele dispar de obicei către 2 sau 3 ani, dar uneori persistă până la vârsta adultă.
Pata somonată. Denumită şi „muşcătura de barză” sau „sărutul îngerilor”, pata somonată este frecventă dar fără gravitate. Este prezentă pe frunte încă de la naştere. Se poate întinde până la pleoape, pe nas sau pe gât. Se albeşte dacă o apeşi uşor cu degetul şi devine mai vizibilă dacă copilul plânge sau se forţează să facă caca. Este mai întâlnită la copiii care au tenul pal. Dispar adesea către 3 ani. Totuşi, cele situate pe ceafă sau frunte pot persista toată viaţa. Nu necesită nici un tratament.
The post Petele din naştere appeared first on .