Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

Radiografie pentru copil. Când şi cum?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Radiografie pentru copil

Radiografia a revoluţionat practica medicinei permiţând obţinerea unor imagini din interiorul organismului. Obiectivul fiind o cunoaştere mai bună a ceea ce se petrece cu diverse organe, oferind imagini utile. Pentru copil poate fi nocivă această expunere la radiaţii.

Când e nevoie de ea? Examenul radiologic este recomandat de către medici când beneficiile acestei investigaţii sunt mai mari decât riscurile. E important de ştiut că cei mici sunt mult mai sensibili la radiaţii decât adulţii, fiindcă celulele responsabile cu creşterea lor sunt mai vulnerabile la leziuni. De aceea, în cazul copiilor radiografiile nu trebuie utilizate decât dacă este esenţial. Femeile gravide sau cele care presupun că sunt însărcinate trebuie să evite radiografia. Medicul stomatolog va decide dacă chiar e nevoie de o astfel de investigaţie şi dacă poate fi înlocuită sau amânată.

În timpul radiografiei copilul trebuie să rămână calm şi nemişcat, cu scopul de a evita ca radiografia să dea greş. În acest caz va trebui repetată, deci o nouă radiaţie.

Fă astfel încât radiografia să pară un joc. Astfel copilul va rămâne calm. Prezenţa părinţilor îi va da curaj. Chiar dacă nu este o investigaţie dureroasă, radiografia poate cauza disconfort din pricina poziţiilor necesare examinării şi a faptului că trebuie să stea nemişcaţi. Doza de radiaţii utilizată este calculată în funcţie de vârsta şi greutatea pacientului şi de elementul care va fi fotografiat. Doza va fi întotdeauna mai mică decât cea folosită pentru adulţi.

Efectele cumulative ale radiaţiilor. Un examen radiologic este normal fără pericol, fiindcă expunerea la razele X este foarte mică şi nu durează decât câteva secunde. Totuşi, efectul razelor este cumulativ în corp, ceea ce semnifică că fiecare doză se adaugă celor precedente. Cum un copil are încă mulţi ani de viaţă înainte, trebuie să ai în vedere că există posibilitatea de a apărea multe ocazii de a fi expus radiaţiilor. În acest sens nu sunt chiar inofesive şi în timp pot determina apariţia unui cancer, dacă se abuzează ele.

Corpul nostru este expus zilnic radiaţiilor de origine naturală ale spaţiului şi crustei terestre. Dacă la acestea adăugam altele, creşte limita normală admisă.

Alte tehnici de imagistică

Există şi alte tehnici de investigaţie care se pot utiliza:

  • Fluoroscopia care oferă o imagine dinamică, nu static, a regiunii radiografiate.
  • Rezonanţă magnetică care foloseşte un câmp magnetic şi unde radio pentru a obţine imagini 2D şi 3D.
  • Ecografia care utilizează ultrasunete şi permite vizualizarea organelor în mişcare.

 

 

The post Radiografie pentru copil. Când şi cum? appeared first on .


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48