“Calea spre sănătate este să faci în fiecare zi o baie parfumată şi un masaj aromat!” – HIPOCRATE, părintele medicinei.
Uleiurile esenţiale au o acţiune antiseptică, antivirală, antibacteriană, sunt non-toxice, inofensive pentru ţesuturile umane şi ajută vindecarea atunci când sunt aplicate şi utilizate corespunzător. Se spune că fiecare ulei eteric, este, de fapt, un laborator biochimic. Din păcate nu este foarte cunoscut faptul că uleiurile esenţiale au un efect benefic, chiar şi în perioada de sarcina sau pentru bebeluşi, încă de la naştere.
Orice viitoare mamă poate spune cât este de minunat şi cum îi saltă inima de bucurie în aşteptarea bebeluşului! Iar naşterea unui nou om este apogeul către care femea se apropie în toată acesta perioadă de 9 luni.
Însă, cele nouă luni de sarcină aduc pe lângă aceste stări de bucurie şi stări de încordare, de disconfort, de anxietate, greţuri, insomnie şi altele asemenea.
Aromaterapia are un rol benefic în acest sens, ajutându-ne să ne echilibrăm din toate punctele de vedere: fizic, psihic, ori emoţional.
Aromaterapia este un remediu excelent pentru viitoarele mămici, cât timp uleiurile esenţiale sunt folosite cu moderaţie şi la recomandarea specialistului. În aceste cazuri, ele nu au efecte adverse, ba din contră, aduc doar beneficii, întărind o atitudine pozitivă, alungând durerile şi indispoziţia.
Aromaterapia, în această perioadă, constituie un adjuvant pentru umflarea excesivă a picioarelor (poate nu te vor scapă de tot disconfortul, dar cu siguranţă te pot ajuta să diminuezi simptomele), pentru greţuri şi dureri de spate, te ajută să scapi de emoţiile toxice, ameliorează şi combat celulita şi vergeturile. Mai mult, poate fi de mare ajutor în cazul părului despicat şi fără luciu, în cazul seboreei sau al unghiilor deteriorate din cauza lipsei de vitamine. Toate aceste probleme pot fi evitate cu ajutorul uleiurilor eterice, fără a apela la preparatele medicamentoase.
Este cunoscut faptul că în perioada sarcinii există câteva restricţii din punct de vedere medical, alimentar şi în ceea ce priveşte efortul depus. Exact aşa se întâmplă şi în cazul uleiurilor esenţiale. Nu pot fi folosite toate tipurile de ulei, ba chiar numărul acestora este destul de restrâns. Acesta este motivul pentru care este necesară consultarea terapeutului, specialist certificat în aromaterapie, înainte de a folosi uleiurile esenţiale.
Nu mai reprezintă o noutate că viitoarea mămică să vină în maternitate cu flaconul de uleiuri eterice. Şi s-a cosntatat că acele gravide nu au pete pigmentare şi vergeturi pe piele, sunt calme, zâmbitoare, înconjurate de o atmosferă de armonie şi pace. Iar cel mai interesant lucru, este faptul că a apărut posibilitatea de a înlătura din durerea din timpul naşterii cu ajutorul uleiurilor eterice.
După venirea pe lume a micuţului, el devine principala noastră grijă şi preocupare.
Uleiurile esenţiale îi pot ajuta pe bebeluşi şi copii pe mai multe planuri: colici şi alte dureri (inclusiv cele legate de erupţia dinţilor), răceală – muci, tuse, febră -, agitaţie, insomnie, eritem fesier, lipsa apetitului etc.
Proaspăta mămică poate beneficia în continuare de efectele uleriurilor esenţiale, de această dată pentru a atenua stările de oboseală, stările emoţionale, revenirea la formă de dinaintea sarcinii, dureri de spate, celulită, vindecarea perineului sau a cicatricii postoperatorii, candidă, probleme de somn…
Şi totuşi… cum să lămurim vindecarea miraculoasă?
Astăzi, cercetătorii dau o lămurire ştiinţifică pentru acest lucru: uleiurile eterice, compuse din molecule foarte mici, se evaporă extrem de repede, iar în procesul inhalării prin milioane de molecule, pătrund în interiorul organismului. Aceste molecule trimit semnale direct în creier şi acţionează asupra emoţiilor. Astfel, uleiurile eterice posedă acţiune simultană atât asupra stării fizice, cât şi asupra statutului psiho-emoţional, posedând un dublu mecanism de acţiune. Uleiurile eterice conţin o cantitate enormă de provitamine, acizi indispensabili şi microelemente, inclusiv aur şi argint. Sunt o mulţime de metode de răspândire a aromei uleiurilor: prin masaj, băi, comprese, aromacandela sau aromamedalionul.
Uleiurile eterice însă nu trebuie să fie procurate fără consultaţie prealabilă. Eticheta produsului trebuie să corespundă standardelor specifice produselor farmaceutice, iar pe această trebuie să fie trecută informaţia că uleiul este 100% natural, destinat pentru aromaterapie profesională şi dacă a fost sau nu procesat cu solvenţi chimici. Uleiurile se păstrează în flacoanele lor originale, de culoare închisă.
Autor: Constanţa DUDUŢA,
Consultant şi Terapeut Holistic şi Aromaterapeut la ProMAMA Center, organizator cursuri ProMAMA “REMEDII AROMATERAPEUTICE
The post AROMATERAPIA – remediul natural pentru gravide, mămici, bebeluşi şi întreagafamilie appeared first on .