Mulţi părinţi camuflează alimentele pe care copiii lor nu le mănâncă în diferite feluri de mâncare. Astfel cel mic poate consuma alimente sănătoase pe care nu le agrează în momentul respectiv.
Sunt copii care pur şi simplu nu vor să mănânce, de exemplu, ou când sunt mici, iar mai târziu vor aprecia în mod deosebit acest aliment. Pentru că e bine ca alimentaţia să fie cât mai variată, poţi să camuflezi aceste alimente astfel încât copilul să mănânce ce trebuie, chiar dacă nu îi place. Cel mai greu e să îi convingi să consume anumite legume. Acestea se pot camufla în piureuri în care să pui atât legumele favorite cât şi pe cele pe care nu le agrează, sau în combinaţii cu ketchup.
Avantajele sunt evidente, dar există şi minusuri. Pe termen lung, influenţează dezvoltarea gustului. Pentru a putea aprecia un aliment, copilul trebuie să-l recunoască şi să ştie ce mănâncă. De exemplu, dacă cel mic nu ştie că pastele conţin şi broccoli, nu se va putea obişnui cu acest gust.
Între 0 şi 5 ani este important să îi dai să guste de 8 până la 10 ori alimente necombinate pentru a le simţi şi aprecia gustul pur. Cu cât copiii vor fi mai expuşi mai devreme diverselor alimente, cu atât vor creşte cu un repertoriu variat şi vor fi mai deschişi la noutate.
Efectul ketchup
Fiindcă adoră ketchupul copiii acceptă adesea să mănânce alimente care nu le plac. De ce la place aşa de mult? Fiindcă are multă sare şi zahăr. O lingură de 15 ml de ketchup comercial conţine echivalentul unui pliculeţ de zahăr şi jumătate de pliculeţ de sare. Indiferent de marcă orice ketchup conţine aceleaşi elemente: pastă de tomate, zahăr lichid, oţet alb, sare, pudră de ceapă şi mirodenii. Deci nu conţine fibre şi are foarte puţine vitamine şi minerale. Este adevărat că are un conţiut mare de licopen (din roşii), un antioxidant recunoscut pentru protejarea împotriva unor anumite forme de cancer, dar cantitatea este mică. Dacă este consumat doar ocazional şi în cantităţi mici, ketchupul nu face rău.
Trucuri ca să îl faci să aprecieze anumite alimente:
- variază alimentele oferite şi găteşte-le în diverse feluri;
- serveşte legumele ca aperitiv sau înainte de supă, sub formă de crudităţi rase sau cubuleţe, în funcţie de varietate sau de gustul copilului;
- înlocuieşte ketchupul cu alte condimente mai nutritive (sos pe bază de iaurt de fructe sau legume);
- consumă şi tu legume variate ca să fi exemplu pentru cei mici. Mâncând cu plăcere, din dorinţa de a te imita vor mânca şi ei;
- prepară ketchupul acasă. Astfel vei putea experimenta mai multe arome ale diverselor legume care se pot folosi pentru sos.
The post Cum îl păcăleşti să mănânce legume appeared first on .