Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

Lăsaţi copii să se joace în aer liber indiferent de anotimp!

De când mă ştiu, am această “obsesie” de a ieşi din casă în fiecare zi, fie şi numai pentru a face o plimbare să iau o pâine. Mi se îngrozitor să stau o zi întreagă, de dimineaţă până seara în interior, fără să respire măcar şi pentru câteva minute aer curat. Cât se poate de curat într-una dintre cele mai poluate capitale europene. Însă dacă nu ies deloc într-o zi, am o stare groaznică.

Această obsesie însă s-a mărit şi mai mult după ce am devenit mamă. De ce? Pentru că ştiam cât este de important să respirăm aer curat.

Auzisem înainte de naştere poveşti de genul că nu este bine să îl scot pe nou-născut minim 2 săptămâni din casă, sau chiar în prima lună. Când la maternitate am întrebat-o pe dna Dr neonatolog dacă îl pot scoate pe cel mic afară, m-a întrebat senină: “Dar cum aveţi de gând să îl transportaţi acasă? Va teleportati?” Era jumătatea lunii iulie, iar afară erau peste 40 de grade. Mi se părea nerealist…însă mi se părea şi mai nerealist să stau de dimineaţa până seara închisă între 4 pereţi…chiar dacă acasă temperature era cu 20 de grade mai jos decât cea de afară. Aşa că am făcut un program acceptatil de a ieşi dimineaţa, cât de devreme puteam (asta nu însemna la ora 7 cum mai auzisem alte mame, pentru niciodată nu mi-a plăcut să fiu foarte matinală)…asta însemna până în ora 11 şi seară când se mai răcorea puţin. Şi a fost ok.

Sau mai auzisem că nu este bine să îi scoţi pe cei mici la temperaturi sub -5 grade. Hai serios!? Păi şi copiii născuţi în ţările cu climă rece ce fac. Nu ies din casă? L-am scos chiar şi iarna trecută la -31 de grade!!! A, pardon, se mai incălzea pe la prânz când ieşeam noi…şi erau cam -25 …:)

De-alungul timpului însă am primit destule critici din partea bunicilor, prietenilor şi altor bine-voitori.

Cea mai mare problemă am întâmpinat-o însă la grădiniţă. Foarte mulţi părinţi se pare că cer ei în mod special ca pe copilul lor să nu îl scoată, pe motiv că “îl paşte o răceală”. Serios?!?! Păi şi ce legătură are una cu alta?

Toţi copiii de grădiniţă “răcesc” din cauza virozelor de sezon. Viruşii trăiesc însă foarte bine în mediile închise, unde este cald şi puzderie de posibili purtători. Adică exact în acele săli de clasă unde părinţii insistă să îi ţină pe copii fără întrerupere timp de 10 ore.  Afară NU trăiesc…mai ales când este frig! Aşadar, nu au şanse de contaminare copiii care se joacă în aer liber. Prin urmare dacă cel mic este îmbrăcat corespunzător, nici prea gros ca să transpire (că mai există şi acei părinţi/bunici care au această tendinţă de a-l înfofoli excesiv pe cel mic şi apoi nu înţeleg de ce răcesc), nici prea subţire să le fie frig.

Jocul în aer liber are un rol crucial în dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a copilului, în dezvoltarea sistemului sau imunitar. Există o mulţime de jocuri pe care le pot practică copiii în aer liber şi care au un rol esenţial în a-l menţine activ şi sănătos.

Alergatul, fotbalul, ţopăitul de colo-colo, sunt exerciţii fizice importante, care îl ajută pe micuţ să îşi dezvolte armonios toate grupele de muşchi. Deasemenea mai ajută la întărirea oaselor şi la buna funcţionare a tuturor organelor.

Copiii care fac mişcare în aer liber beneficiază de o oxigenară mai bună atât a muşchilor, dar şi a creierului, ceea ce îi ajută să se concentreze mai bine. S-a demosntrat că acei copii care se joacă constant, zilnic în aer liber, au rezultate mai bune la şcoală şi o putere de concentrare mai mare la ore.

Jocul în aer liber îi ajută să îşi dezvolte mai bine simţurile.

Respirând aer curat, copiii beneficiază de o oxigenare corespunzătoare, ceea ce le va permite să beneficieze şi de un somn mai bun.

În plus, dacă este şi o zi însorită, aportul de vitamin D pe care soarele îl conferă este extrem de important pentru dezvoltarea copiilor.

Aşadar, indiferent de anotimp, de temperatura, de starea vremii, scoateţi copiii afară! Îmbrăcaţi-i şi încălţaţi-i adecvat şi scoteti-i măcar la o scurtă plimbare, dacă nu este o vreme potrivită pentru mers la locul de joacă.

Jocul în aer liber îi face fericiţi pe copiii. Le oferă posibilitatea de a se juca după bunul plac, fără prea multe limite şi oprelişti, lăsând frâu liber imaginaţiei.

Eu când merg să îmi iau fiul de la grădi, primul lucru pe care îl întreb nu este în niciun caz ce activităţi au mai făcut sau dacă a mâncat tot. Acestea sunt lucruri absolut neimportante. Nu mă interesează dacă au făcut sau nu activităţi în ziua respectivă, ci mai degrabă cât din timpul petrecut acolo s-au jucat liber. Cât despre mâncare, ştiu sigur că dacă s-a jucat suficient, i s-a facut şi foame. Iar dacă i s-a făcut foame a mâncat şi a cerut şi a doua porţie. Dacă nu a făcut-o înseamnă că nu a avut nevoie.

Însă categoric îl întreb dacă au ieşit afară la joacă. Iar de când s-a făcut frig…mai mereu îmi răspunde cu multă tristeţe, că nu au ieşit. Din păcate este deja noapte când îl iau eu de la grădi, umezeală…şi parcurile goale. Aşa că tot ceea ce îi mai pot oferi este o plimbare cu trotineta sau de mânuţa la lumina felinarelor. Însă în mod categoric acest lucru nu ar trebui să se întâmple astfel. Copiii ar trebui scoşi afară, indiferent de vreme. Iar singura noastră preocupare, a părinţilor, ar trebui să fie să îi îmbrăcăm adecvat.

The post Lăsaţi copii să se joace în aer liber indiferent de anotimp! appeared first on .


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48