Image may be NSFW.
Clik here to view.
Se scarpină, iar pielea lui este acoperită de băşicuţe roşiatice? E posibil să aibă o eczemă. Este o afecţiune frecventă la bebeluşi. De obicei 1 din 4 au această problemă. Cel mai des benignă, dar dezagreabilă. Iată ce ai de făcut pentru a elimina neplăcerile.
Eczemă de contact sau atopică?
E importantă distincţia celor două forme, fiindcă tratamentul e diferit. Eczema de contact este doar o simplă reacţie alergică punctuală, ca răspuns la un contact cu o substanţă alergenă. Pielea lui bebe suportă prost detergenţii utilizaţi pentru spălarea veşmintelor, dar şi alte substanţe pot declanşa alergia cum ar fi nichelul prezent în bijuteriile din metale obişnuite sau chiar din anumite vase de gătit.
Eczema atopică (dermatita atopică a nou-născutului)
Este o boală cutanată cronică de origine ereditară, care provoacă o hipersensibilitate a pielii lui bebe. Aceasta reacţionează exagerat la orice produs, de la fumul de ţigaretă la acarieni, trecând prin ingestia anumitor alimente (de exemplu laptele de vacă, arahidele etc). Această formă de eczemă evoluează prin pusee mai mult sau mai puţin frecvente. Nu trebuie însă să te îngrijorezi. În cea mai mare parte a cazurilor crizele se calmează către vârsta de 2-3 ani, apoi dispar total către 5 ani. În plus, dacă simptomele sunt bine tratate, bebe va suporta această problemă până la vindecarea sa.
Care sunt simptomele
Apar plăci roşii, pielea este uscată, iritată şi acoperită de mici vezicule care eliberează lichid dacă se rup. Se formează coji care apoi cad. La bebe aceste plăci sunt în general localizate pe faţă, mai ales pe frunte, pe scalp, pe obraji şi bărbie. Gâtul, fesele, braţele şi picioarele pot fi şi ele atinse. Mâncărimile pot deveni destul de puternice. Dacă se scarpină pot deveni dureroase, chiar să sângereze. În aceste cazuri trebuie să ai grijă să nu se producă o suprainfecţie bacteriană. Semne de altertă: puroi, coji galbene şi sau febră. Du-te cu cel mic la medic. Un tratament local cu antibiotic rezolvă problema.
Tratamente posibile
Pentru eczema de contact este suficient să aplici o cremă în strat subţire pe bază de corticoizi pe leziuni. Tratamentul va dura maximum 6 zile. Evită apoi să ajungă bebe în contact cu substanţa alergenă responsabilă.
Eczema atopică e mai greu de tratat. Pe lângă cremele pe bază de corticoizi e nevoie de o hidratare foarte bună. Pielea uscată favorizează crizele.
E bine ca unghiile lui bebe să fie tăiate sau să îi pui mănuşi pentru a limita riscurile suprainfecţiei bacteriene. Poţi pune câteva picături de ulei de vaselină în apa de baie (care trebuie să aibă 36 de grade). La spălat foloseşte un săpun gras, fără parfum sau colorant.
The post Bebe are eczemă appeared first on .