Este o idee foarte bună să îl masezi pe bebe. În primul rând este o modalitate de apropiere. Apoi îl ajuţi să treacă peste anumite probleme legate de circulaţia sangvină sau de colici.
Fiindcă tatăl copilului vine mai rar în contact cu el când este mic, prin masaj se poate apropia mai mult de el. Dacă masajul este bine făcut îl ajută pe bebe să scape de colici, evacuând gazele care îl jenează în abdomen.
Iată ce ai de făcut pentru un masaj cât mai util:
- să îl instalezi pe bebe într-o cameră bine încălzită (24-25 de grade)
- să fii odihnită şi disponibilă
- să aştepţi să treacă cel puţin o jumătate de oră de la ultima masă a celui mic
- să foloseşti un ulei vegetal potrivit pielii sale, pe care să îl pui în podul palmei ca să-l încălzeşti
- fă în aşa fel încât în permanenţă să fii în contact cu bebe cu o mână
- observă bine reacţia lui bebe. Vezi dacă îi place masajul, dacă nu opreşte-te!
Masajul împotriva colicilor
- Pune mâna dreaptă pe umărul stâng al lui bebe, puţin în diagonală. Apoi, coboară încet mâna către umărul stâng. Fă apoi acelaşi lucru cu mâna stângă, pe o parte. Alternează cele două mâini astfel încât una dintre ele să fie mereu în contact cu bebe.
- Pune două degete de o parte şi de alta a buricului lui bebe. Apasă încet, descriind o mişcare circulară. Fă să alunece degetele în jurul buricului. Reîncepe mărind cercul către dreapta, până ce atingi şoldul copilului. Repetă de 4-5 ori.
Binefacerile masajului
Pielea are capacitatea formidabilă de a pune oamenii în contact. Dragostea, siguranţa, liniştirea… sunt emoţii care nu trebuie neapărat numite, ci transmise prin intermediul pielii, iar multe dintre ele se pot transmite prin masaj. În aceste momente se favorizează secreţia oxitocinei, hormonul iubirii. Evident, când e vorba de bebe binefacerile sunt altele. Bebe devine conştient de corpul său, atât prin atingere, cât şi prin cuvinte. De aceea mama şi tata sunt invitaţi să vorbească bebeluşului când îl masează, descriind mişcarea. Ca şi în cazul adulţilor masajul poate elimina o durere sau o suferinţă având şi un scop terapeutic.
De când poate fi masat bebe
Un nou născut poate fi masat din primele zile după naştere, când părinţii sunt pregătiţi să facă acest lucru.
La început masajul va dura doar câteva minute, apoi se va prelungi pe măsură ce copilul se obişnuieşte.
Alege momentul în care bebe este disponibil, pentru a fi cu adevărat un moment benefic.
The post Masajul îi face bine lui bebe appeared first on .