Masajul şi gimnastica bebeluşului în primele luni de viaţă ale bebeluşului au căpătat o importanţă tot mai mare în ultimii ani, motivul fiind unul foarte simplu: pentru că aduce numeroase beneficii bebeluşului în procesul său de acomodare în această nouă aventură pe care o reprezintă viaţa în afară pântecelui mamei.
De-alungul primului an de viaţă, pentru bebeluş, totul în jurul său este nou şi demn de a fi explorat. El este dependent de mămica lui, astfel ea este cea care îl va ajuta şi supraveghea să facă primele mişcări, asigurând un mediu prietenos şi sigur în care să se dezvolte.
Pentru nou-născut, masajul este ca o mângâiere. În acelaşi timp, el încearcă să se adapteze vieţii extrauterine şi să reacţioneze la stimulii externi. Petrecând o perioadă atât de lungă în poziţia fetală în pântecele mamei, într-un spaţiu limitat, după naştere, gimnastica îl învaţă să se bucure din plin de libertatea ce îi este oferită de noul sau mediu de viaţă.
Masajul Bebeluşului, asociat cu mişcări de gimnastică, este recomandat încă din primele zile de viaţă ale bebeluşului, atât pentru corectarea unor deficienţe, cât şi pentru dezvoltarea sa armonioasă.
Prin masaj şi gimnastică, folosind o gama largă de manevre se pot corecta posturile şi mişcările acestuia. Acestea relaxează musculatura, stimulează circulaţia periferică şi terminaţiile nervoase, tonifică inima şi plămânii, ajutând la eliminarea secretiilor traheobronsice (mai ales în cazul infecţiilor cailor respiratorii), stimulează digestia (înlăturând colicile), bebeluşul având un ritm de creştere echilibrat, evitându-se astfel supraponderabilitatea, relativ frecvenţa în zilele noastre.
Deşi multe mame aleg să le facă acasă, exercitile propuse şi executate de către kinetoterapeuţi urmăresc facilitarea, corectarea, perfecţionarea şi complicarea mişcărilor naturale, având că scop formarea de deprinderi corecte, călirea organismului şi menţinerea sau întărirea sănătăţii. Prin experienţa şi cunoştinţele sale, kinetoterapeutul va lua însă în calcul aspecte importante pe care mama nu are cum să le cunoască, decât instinctiv.
Atât masajul, cât şi gimnastica bebeluşului sunt forme terapeutice de joacă, putând fi considerate primii paşi spre socializare. Iar efectuarea unor exerciţii adaptate vârstei şi nivelului de dezvoltare al bebeluşului, se bazează pe mişcări naturale, ce nu presupun un efort exagerat din partea bebeluşului. Combinarea tehnicilor de masaj cu gimnastică are ca beneficii atât tonifierea organismului, cât şi relaxarea acestuia.
Masajul practicat cu regularitate îl vor ajută totodată pe bebe să doarmă mai bine, să se hrănească corespunzător şi să se bucure de noutăţile apărute în primul an de viaţă.
Exerciţiile fizice combinate cu masajul au un rol important şi în prevenirea obezităţii, un subiect extrem de sensibil în zilele noastre. Tot mai mulţi copii se nasc cu o greutate mare şi sunt predispuşi la obezitate infantile, în special atunci când nu sunt alăptaţi, iar sintagma cunoscută de mulţi dintre noi “gras şi frumos” nu înseamnă şi sănătos.
Deasemenea, în cazul bebeluşilor prematuri, masajul şi gimnastica au o indicaţie majoră.
Un studiu realizat de NCBI (National Center of Biotechnology Information) cu privire la terapia prin masaj aupra prematurilor (Preterm Infant Massage Therapy Research: A Review), arată câteva efecte notabile asupra lor şi anume creşterea mai eficientă în greutate şi densitate osoasă prin utilizarea şi a unor mobilizări blânde asupra membrelor.
Atingerile blânde şi masajul prematurului îmbunătăţeşte relaţionarea dintre creierul copilului şi corp.
Un alt studiu realizat la Touch Research Institute (TRI) a demosntrat că prematurii care beneficiază de masaj imediat după naştere au o creştere în greutate cu 47% mai eficientă, sunt mult mai activi şi atenţi, au o dezvoltare neurologică mai bună faţă de cei ce nu primesc masaj.
În cazul prematurilor care sunt stabili din punct de vedere medical şi au o creştere normală, masajul se recomandă şi de 3 ori pe zi.
Bineînţeles că există multe mămici reticente în acest sens, care îşi culeg informaţiile din tot felul de păreri personale ale altor mame sau din surse neverosimile, însă masajul şi gimnastica pot fi indicate încă din primele zile, cu completarea că este indicat că acestea să fie făcute de un terapeut specializat, avându-se grijă la intensitatea şi la răspunsul bebeluşilor.
În cazul bebeluşilor prematuri nestimulaţi, achiziţiile neuromotorii sunt întârziate, acestea fiind raportate la vârstă reală a sarcinii la termen, lucru care nelinişteşte mămicile.
Un beneficiu major aduce masajul şi gimnastică medicală chiar şi în tratarea rahitismului, deoarece mişcarea este unul dintre factorii importanţi care stimulează depunerea calciului în oase şi creşterea.
Exrcitiile fizice asociate cu masajul, ar trebui începute cât mai precoce în cazul unor probleme de natură ortopedică (picior strâmb congenital) sau neurologică. Rezultatele devin vizibile mult mai rapid şi mult mai uşor dacă făcute la vârste fragede, chiar din primele zile după naştere.
Un copil stimulat devreme şi învăţat să se mişte de mic, va deveni un adult activ, obişnuit cu mişcarea. Va elimina astfel sedentarismul, duşmanul tăcut al zilelor noastre.
Autor: Andreea Manea, Kinetoterapeut, ProMAMA Center
The post De ce masajul şi gimnastica bebeluşilor sunt esentiale in dezvoltarea lor appeared first on .